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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
22/11/2011 |
Data da última atualização: |
11/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MEYER, G.; MOTA, D. M. da; CORREA, R. de O. |
Afiliação: |
GUSTAVO MEYER, CPATU; DALVA MARIA DA MOTA, CPATU; ROSELANY DE OLIVEIRA CORREA, CPATU. |
Título: |
Construção de saberes com agricultores familiares no Nordeste paraense. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Interações, Campo Grande, v. 12, n. 1, p. 19-29, jan./jun. 2011. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S1518-70122011000100003 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do artigo é analisar o processo de construção de saberes decorrente de uma interação entre agricultores familiares, técnicos e pesquisadores visando à criação de peixes no Nordeste Paraense. Para isso, são discutidas as lógicas orientadoras das ações desses agricultores, bem como são analisados os elementos que favoreceram a construção de saberes e a socialização de novos conteúdos. O entendimento prévio sobre a noção de construção de conhecimento e de saberes orienta a análise. |
Palavras-Chave: |
Construção; Saber. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/47426/1/ConstrucaoSaberes.pdf
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Marc: |
LEADER 01124naa a2200193 a 4500 001 1906752 005 2022-11-11 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/S1518-70122011000100003$2DOI 100 1 $aMEYER, G. 245 $aConstrução de saberes com agricultores familiares no Nordeste paraense.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aO objetivo do artigo é analisar o processo de construção de saberes decorrente de uma interação entre agricultores familiares, técnicos e pesquisadores visando à criação de peixes no Nordeste Paraense. Para isso, são discutidas as lógicas orientadoras das ações desses agricultores, bem como são analisados os elementos que favoreceram a construção de saberes e a socialização de novos conteúdos. O entendimento prévio sobre a noção de construção de conhecimento e de saberes orienta a análise. 650 $aAgricultura Familiar 653 $aConstrução 653 $aSaber 700 1 $aMOTA, D. M. da 700 1 $aCORREA, R. de O. 773 $tInterações, Campo Grande$gv. 12, n. 1, p. 19-29, jan./jun. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
07/12/2020 |
Data da última atualização: |
10/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LOBO, R. R.; VINCENZI, R.; ROJAS-MORENO, D. A.; LOBO, A. A. G.; SILVA, C. M. da; BENETEL JUNIOR, V.; GHUSSN, L. R.; MUFALO, V. C.; BERNDT, A.; GALLO, S. B.; PINHEIRO, R. S. B.; BUENO, I. C. da S.; FACIOLA, A. P. |
Afiliação: |
Richard R. Lobo, USP; Rafaela Vincenzi, USP; Danny A. Rojas-Moreno, USP; Annelise A. G. Lobo, USP; Caroline M. da Silva, USP; Vanderlei Benetel-Junior, USP; Laura R. Ghussn, USP; Vinícius C. Mufalo, USP; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; Sarita B. Gallo, USP; Rafael S. B. Pinheiro, UNESP; Ives C. da S. Bueno, USP; Antonio P. Faciola, University of Florida. |
Título: |
Inclusion of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) extract in the diet of growing lambs: effects on blood parameters, animal performance, and carcass traits . |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Animals, v. 10, n. 961, jun. 2020. |
Páginas: |
14 p. |
DOI: |
10.3390/ani10060961 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate levels of yerba mate (Ilex paraguariensis) extract (YME), as a feed additive in the diets of growing lambs on serum biochemical parameters and hematological indices, animal performance, body metrics and carcass traits. Thirty-six entire (nine per treatment), male growing lambs, weighing 23.8 ± 3.7 kg, were fed the experimental diets which were treatments consisting of increasing levels of YME (0, 1, 2, and 4% inclusion on a dry matter [DM] basis) during an experimental period of 53 days. The experiment was carried out in a randomized block design, which initial body weight was used as blocking factor and the results were analyzed by orthogonal contrasts (linear, quadratic, and cubic). Yerba mate extract did not change the general health status of the animals; however, inclusions of up to 2% of the extract increased globulins (p = 0.05) and white blood cell count, as segmented neutrophils (p = 0.02) and lymphocytes (p = 0.04). Additionally, inclusion of up to 2% YME increased dry matter intake, final weight gain, total and daily gain (p < 0.05), also tended to increase ribeye area and reduce fat thickness (p < 0.10); however, YME above 2% of inclusion reduced animal productive parameters (p < 0.05). In conclusion, levels up to 2% of YME were beneficial to the health and productive parameters of growing lambs. |
Palavras-Chave: |
Additive; Plant extract; White blood cells. |
Thesagro: |
Performance. |
Thesaurus NAL: |
Small ruminants. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218893/1/InclusionYerbaMate.pdf
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Marc: |
LEADER 02389naa a2200349 a 4500 001 2127771 005 2020-12-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3390/ani10060961$2DOI 100 1 $aLOBO, R. R. 245 $aInclusion of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) extract in the diet of growing lambs$beffects on blood parameters, animal performance, and carcass traits .$h[electronic resource] 260 $c2020 300 $a14 p. 520 $aThis study aimed to evaluate levels of yerba mate (Ilex paraguariensis) extract (YME), as a feed additive in the diets of growing lambs on serum biochemical parameters and hematological indices, animal performance, body metrics and carcass traits. Thirty-six entire (nine per treatment), male growing lambs, weighing 23.8 ± 3.7 kg, were fed the experimental diets which were treatments consisting of increasing levels of YME (0, 1, 2, and 4% inclusion on a dry matter [DM] basis) during an experimental period of 53 days. The experiment was carried out in a randomized block design, which initial body weight was used as blocking factor and the results were analyzed by orthogonal contrasts (linear, quadratic, and cubic). Yerba mate extract did not change the general health status of the animals; however, inclusions of up to 2% of the extract increased globulins (p = 0.05) and white blood cell count, as segmented neutrophils (p = 0.02) and lymphocytes (p = 0.04). Additionally, inclusion of up to 2% YME increased dry matter intake, final weight gain, total and daily gain (p < 0.05), also tended to increase ribeye area and reduce fat thickness (p < 0.10); however, YME above 2% of inclusion reduced animal productive parameters (p < 0.05). In conclusion, levels up to 2% of YME were beneficial to the health and productive parameters of growing lambs. 650 $aSmall ruminants 650 $aPerformance 653 $aAdditive 653 $aPlant extract 653 $aWhite blood cells 700 1 $aVINCENZI, R. 700 1 $aROJAS-MORENO, D. A. 700 1 $aLOBO, A. A. G. 700 1 $aSILVA, C. M. da 700 1 $aBENETEL JUNIOR, V. 700 1 $aGHUSSN, L. R. 700 1 $aMUFALO, V. C. 700 1 $aBERNDT, A. 700 1 $aGALLO, S. B. 700 1 $aPINHEIRO, R. S. B. 700 1 $aBUENO, I. C. da S. 700 1 $aFACIOLA, A. P. 773 $tAnimals$gv. 10, n. 961, jun. 2020.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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